Γκάνα: *Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΥΞΗΣΕΙ ΑΠΟ 300 GH ΣΕ 409,10 GH ¢ ΤΟ 2024*

Γκάνα:

*Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΥΞΗΣΕΙ ΑΠΟ 300 GH ΣΕ 409,10 GH ¢ ΤΟ 2024*

Dr John Ofori-Tenkorang, Γενικός Διευθυντής του SSNIT:

Το ΣΣΝΙΤ αυξάνει τη σύνταξη κατά 15%

 

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικών Ασφαλίσεων (SSNIT) αύξησε τις μηνιαίες συντάξεις κατά 15% από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλα τα άτομα που συμμετέχουν στη λίστα συνταξιοδότησης SSNIT από τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα έχουν τη μηνιαία σύνταξή τους αυξημένη κατά ένα σταθερό ποσοστό 10 τοις εκατό συν ένα ανακατανεμημένο σταθερό ποσό GH¢79,10.

Η ανακατανομή στοχεύει στην προστασία των ατόμων με χαμηλές συντάξεις στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, δήλωσε χθες η SSNIT σε συνέντευξη Τύπου στην Άκρα για να ανακοινώσει τη νέα αύξηση των μηνιαίων πληρωμών.

Η ανακατανομή είναι ένας μηχανισμός που εφαρμόζεται στο συντελεστή (ποσοστό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής) για την απορρόφηση των συνταξιούχων χαμηλού εισοδήματος σύμφωνα με την αρχή της αλληλεγγύης της κοινωνικής ασφάλισης.

Η SSNIT, σε συνεννόηση με την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων (NPRA) και σύμφωνα με την Ενότητα 80 του Νόμου για τις Εθνικές Συντάξεις, 2008 (Νόμος 766), έχει αναπροσαρμόσει τις μηνιαίες συντάξεις προς τα πάνω κατά 15 τοις εκατό έως το 2024.

Επομένως, η πραγματική αύξηση της σύνταξης θα είναι μεταξύ 10,05 τοις εκατό για τον συνταξιούχο με το υψηλότερο εισόδημα και 36,37 τοις εκατό για τον συνταξιούχο με το χαμηλότερο εισόδημα.

Ως εκ τούτου, ο συνταξιούχος με το υψηλότερο εισόδημα στις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα λαμβάνει πλέον 186.777,58 GH ¢ το μήνα το 2024.

Ο συνταξιούχος με το χαμηλότερο εισόδημα θα δει τώρα τη μηνιαία σύνταξή του να αυξάνεται κατά *300 GH ¢ σε 409,10 GH ¢ το 2024.*

 

Επιπλέον, η μέση μηνιαία σύνταξη θα αυξηθεί πλέον από 1.527,29 GH ¢ το 2023 σε ¢ 1.756,38 GH το 2024.

Το ποσοστό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής 15 τοις εκατό θα οδηγήσει σε πρόσθετες συνταξιοδοτικές δαπάνες ύψους 697,64 εκατομμυρίων GH, ανεβάζοντας τη συνολική δαπάνη μισθοδοσίας το 2024 σε 5,38 δισεκατομμύρια GH¢.

Από τη συνολική δαπάνη θα εξαιρεθεί το κόστος των συντάξεων για τις νέες παραχωρήσεις, δηλαδή οι παροχές που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους στους οποίους θα αντιστοιχεί η σύνταξη το 2024.

Οι συνολικές δαπάνες για παροχές αναμένεται να αυξηθούν από 5,44 δισεκατομμύρια GH ¢ το 2023 σε 7,02 δισεκατομμύρια GH ¢ το 2024.

Ο επικεφαλής αναλογιστής της SSNIT Τζόζεφ Πόκου είπε στους δημοσιογράφους ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την προσαρμογή των πληρωμών των συντάξεων και τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων.

 

Τέσσερις παράγοντες, είπε, επηρέασαν το ποσοστό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του 2024.

Αυτός είναι ο προβλεπόμενος μέσος πληθωρισμός μισθών για τους εργαζόμενους φορολογούμενους για το 2024, ο οποίος είναι 20 τοις εκατό. πρόβλεψη της εξέλιξης του μέσου ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για το 2024 (23,16%), της ικανότητας πληρωμής του ταμείου SSNIT (ρευστότητα) και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του σχεδίου.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα προστατεύεται και υπάρχει, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε συντάξεις ή επιδόματα όταν καθίστανται απαιτητές, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο», είπε ο Πόκου.

Ο Επικεφαλής Αναλογιστής είπε ότι η SSNIT διατήρησε την ελάχιστη σύνταξη των 300 GH¢ και το ποσό ήταν μια επιδοτούμενη σύνταξη λόγω των πολύ χαμηλών μισθών για τους οποίους καταβάλλονταν οι εισφορές.

 

«Γι' αυτό αφιέρωσα χρόνο για να εξηγήσω ότι οι άνθρωποι πληρώνουν λιγότερα, 294 GH¢, αλλά το πρόγραμμα, όντας τόσο γενναιόδωρο, πληρώνει 300 GH¢ για να τους προστατεύσει», είπε ο κ. Poku.

 

Συνταξιούχοι

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γενικός Διευθυντής του SSNIT, Δρ. John Ofori-Tenkorang, είπε ότι πάνω από το 70 τοις εκατό των συνταξιούχων θα λάβουν περίπου 15 τοις εκατό μέσω της ανακατανομής.

Είπε ότι η εντολή του SSNIT ήταν να διασφαλίσει ότι όταν οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται, η αγοραστική τους δύναμη θα διατηρείται και δεν θα επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι «στον ιδανικό κόσμο, θα ήθελε κανείς να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό και, ει δυνατόν, να τον νικήσει».

Ο Δρ Ofori-Tenkorang είπε ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να αναβληθούν.

Υπενθύμισε στους υπαλλήλους των οποίων οι εισφορές SSNIT δεν καταβλήθηκαν να ελέγξουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά στην πύλη του καταπιστεύματος ή να επισκεφτούν κάποιο από τα υποκαταστήματά του και να ζητήσουν να εκτυπωθούν οι δηλώσεις τους.

«Εάν η διεύθυνση email σας δεν είναι σωστή, βεβαιωθείτε ότι είναι ενημερωμένη γιατί κάθε τρίμηνο στέλνουμε δηλώσεις σε όλους τους συνδρομητές μας», είπε ο Δρ Ofori-Tenkorang.

Είπε ότι εάν οι φορολογούμενοι δεν λάμβαναν τις δηλώσεις τους, αυτό θα σήμαινε ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους με την εμπιστοσύνη δεν θα ήταν σωστές και θα έπρεπε να διορθωθούν.

«Μόλις ελέγξετε την επιστροφή σας και ανακαλύψετε ότι οι συνεισφορές σας δεν πληρώνονται, έχουμε μια γραμμή συμβουλών που μπορείτε να καλέσετε και να μας ενημερώσετε», είπε ο Δρ Ofori-Tenkorang.

Είπε ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να επισκεφθούν οποιοδήποτε υποκατάστημα SSNIT

ReplyForward

Add reaction

Tags: 
Continente: