Παρέμβαση ΔΙΕΘΝΈς ΣΥΜΠΌΣΙΟ FSM ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΠΡΟς ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΈΛΑ

Παρέμβαση

ΔΙΕΘΝΈς ΣΥΜΠΌΣΙΟ FSM

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΠΡΟς ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΈΛΑ

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CES και ITUC υποστηρίζουν τον ιμπεριαλισμό

Είμαι ηγέτης του UIS των ΜΜΕ FSM και επικεφαλής του FSM στο ισπανικό κράτος.

Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις προτάσεις του Γιώργου Μαυρίκου, ως S.G. του FSM, και ειδικότερα δύο από αυτές: 1) τη διεξαγωγή παρόμοιων συμποσίων από χώρες και από καθένα από τα UIS· και (2) τη διάδοση μνημονίου αλληλεγγύης υπογεγραμμένου από συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές.  

Δεν πρόκειται να επαναλάβω ιδέες που έχουν ήδη ειπωθεί και στις οποίες προσυπογράφουμε.

Θα επικεντρώσω τη σύντομη παρέμβασή μου στον ρόλο που διαδραματίζουν τα συνδικάτα που πωλούνται στον καπιταλισμό στο ζήτημα του ιμπεριαλισμού.

" αλληλεγγύη ήταν πάντα το μεγάλο όπλο των λαών.

Η εργατική τάξη, ως τάξη που εκμεταλλεύεται ο Καπιταλισμός, από την πρώτη της ύπαρξη, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την αλληλεγγύη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εχθρός της εργατικής τάξης ενθάρρυνε πάντα τη διαίρεση των εργαζομένων.

Ήταν ο καπιταλισμός, χρησιμοποιώντας τη CIA, πουενθάρρυνε τη διαίρεση του FSM, που γεννήθηκε πριν από 75 χρόνια.

Ήδη στο Πρώτο Συνέδριο, παρίσι 1.945, όταν, χρηματοδοτούμενο από τις σχετικές αστικές τάσεις, συνδικάτα από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, προσπάθησαν να διαιρέσουν την εκκολαπτόμενη μεγάλη ενότητα του προλεταριάτου κατά της εκμετάλλευσης. Αντιτάχθηκαν στην καταδίκη της αποικιοκρατίας ως μάστιγας της πραγματικότητας που εξακολουθεί να υπάρχει κατά το πρώτο μισό του τελευταίου εικοστού αιώνα. Έτσι υποστήριξαν τον ιμπεριαλισμό της εποχής.

Τα συνδικάτα κατηγορίας vσυνδιαλλαγήςμύριζαν για να δείξουν την υπακοή τουςσε αυτόν που τους χρηματοδότησε,ψηφίζοντας, υπέρ του  ιμπεριαλιστή και νεοσυσταθέντος ΝΑΤΟ,το έτος1.949, όταν πραγματοποιήθηκε το Δεύτερο Συνέδριο FSM. Αμέσωςμετά, έσπασαν τον FSM και δημιούργησαν αυτό που ήταν το CIOSL,  το οποίο σήμερα ονομάζεται CSI.

Σήμερα, αυτά τα συνδικάτα δεν κρύβονται από τη συμπτωσή τους με τον καπιταλισμό, όπως αποδεικνύεται από  το δημόσιο χειροκρότημά τους για τις αποφάσεις της G20 ήτην υποστήριξή τους σε συναντήσεις όπως το La de Davos. Είναι πολύ ενδεικτικό αυτού, αυτή η φωτογραφία του Προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αγκαλιάζει τον Γενικό Γραμματέα της ITUC. Είναι καλοί φίλοι που υπερασπίζονται τα ίδια συμφέροντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συνδικάτα, όπως οι ισπανικές επιτροπές εργαζομένων, η οποία δεν είναι πλέον η ταξική ένωση που πέρασε κάτω από τη δικτατορία του φασιστικού Φράνκο, υπακούοντας σε ό,τι διατάσσονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της CES), εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις τους για να επιτεθούν στη Μπολιβαριανή Επανάσταση (βλ. φωτογραφία)ή απλώς υποστηρίζουν μεαπεχθήκείμενα, και γεμάτα ψευδείς, την παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε γενοκτονίες όπως η καταστροφή της Λιβύης.

Το κάνουν αυτό για να λάβουν επιδοτήσεις από φιλοκαθεστωτικές   κυβερνήσεις, δημόσιο χρήμα που αντικαθιστά τις ποσοστώσεις των μελών που χάνουν. Στην Ισπανία, η φιλοκαθεστωτική κυβέρνηση του PSOE συν podemos  μόλις αυξήθηκε, ξαφνικά και σε ένα χρόνο, κατά 56%,   οι επίσημες επιδοτήσεις σε αυτά τα συνδικάτα πωλήθηκαν. Μια αύξηση που δεν είχε ίση αναλογία,ή μακράν, σε οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο των προϋπολογισμών του κράτους.

 Τέλος πάντων, για να εξαπατήσουν το  υγιές μέρος των βάσεων τους, αυτές οι ενώσεις μερικές φορές φαίνεται να είναι αντιιμπεριαλιστές,αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή για να τραβήξουν τη φωτογραφία με την οποία να δημιουργήσουν σύγχυση και μερικές φορέςακόμη και ναεξαπατήσουν τους πολιτικούς ηγέτες, όπως  προσπάθησαν πρόσφατα να κάνουν στο θέμα του   PCOA.

Εν ολίγοις, σύντροφοι, μας ενθαρρύνουμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον FSM με δραστηριότητες όπως αυτή σήμερα, ενισχύοντας τον ταξικό συνδικαλισμό. Και μαζί του ο αντικιμπεριαλιστικός και αντικαθεστωτικός αγώνας.

Μόνο με τον τερματισμό του καπιταλισμού, δηλαδή με την καταστροφή του, ο λαός της Βενεζουέλας και οι άλλοι λαοί που αγωνίζονται να σε απαλλάξουν από τον ιμπεριαλισμό, θα μπορέσουν να ζήσουν με ελευθερία, δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία.

Quim Boix, Βαρκελώνη, 1 Μαρτίου 2021.