News from Ghana

Όλοι οι συνταξιούχοι που ΔΕΝ συμμετείχαν στο Εγχώριο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Χρέους (ΔΔΕΠ) εξαιρέθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών Ken Ofori-Atta επιβεβαίωσε ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν προσέφεραν τα παλιά τους ομόλογα για νέα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταλλαγής Εγχώριου Χρέους (DDEP) έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση του εγχώριου προγράμματος ανταλλαγής χρέους, ο Ofori-Atta είπε ότι οι συνταξιούχοι δεν είχαν τίποτα να ανησυχούν για την προσθήκη ότι όλα τα κουπόνια και τα κεφάλαιά τους θα τιμηθούν στη λήξη.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι είχε στείλει επίσημη επιστολή σε συνταξιούχους που δεν είχαν υπογράψει το πρόγραμμα απαλλαγής τους για το οικονομικό έτος.

«Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνησή μας παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ευημερίας και της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων μας. Μάλιστα, προσωπικά μου έχει προκαλέσει μεγάλη στενοχώρια καθώς αρκετοί από αυτούς κάνουν πικετοφορία (ως μορφή απεργίας) στους χώρους του υπουργείου Οικονομικών από χθες Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023. Πέμπτη 16.

«Όπως ανέφερα προηγουμένως στο δελτίο τύπου της 14ης Φεβρουαρίου 2023, η Κυβέρνηση θα τηρήσει τις πληρωμές τοκομεριδίων και τα ληξιπρόθεσμα κεφάλαια, όπως όλα τα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης».

«Κύριε Πρόεδρε, για να καταλάβω τις ανησυχίες των ηλικιωμένων μας, συναντήθηκα μαζί τους τρεις φορές. Η πιο πρόσφατη ήταν χθες, 15 Φεβρουαρίου 2022, όπου εξήγησα τους όρους των νέων υποχρεώσεων.

«Κύριε Πρόεδρε, έστειλα επιστολή στον συντονιστή τους, ενημερώνοντάς τον ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή εξαιρούνται και ως εκ τούτου οι τελειόφοιτοι μας δεν θα χρειαστεί να επιλέξουν το Υπουργείο Οικονομικών. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτές τις συζητήσεις.

Οι γκανέζοι συνταξιούχοι (δημόσιοι και ιδιωτικοί συνταξιούχοι) κάνουν πικετοφορία τις τελευταίες εβδομάδες απαιτώντας πλήρη εξαίρεση από το εγχώριο πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους της κυβέρνησης.

Η ομάδα των θιγόμενων συνταξιούχων που

δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να κάνει πικετοφορία ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών έως ότου η κυβέρνηση εισακούσει το αίτημά τους ανακοινώνοντας επισήμως ότι οι επενδύσεις τους έχουν εξαιρεθεί από το DDEP έκανε μια ισχυρή εμφάνιση στη Βουλή χθες για να παραστεί στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, σε δήλωσή του που επιβεβαίωσε το επίσημο κλείσιμο του προγράμματος ανταλλαγής τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε ότι είχε ανταλλάξει επιτυχώς GH82.994.510.128 παλαιά ομόλογα με πιθανή αξία GH97.749.624.691 στο πλαίσιο του εγχώριου προγράμματος ανταλλαγής χρέους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ποσό αντιπροσωπεύει ποσοστό επιτυχίας 84,91% υπερβαίνοντας τον στόχο του για συμμετοχή 80%.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσέλευση της κυβέρνησης.

Ο οικονομολόγος και αναλυτής πολιτικών κινδύνων Δρ Theo Acheampong αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αμφισβήτησε εάν η κυβέρνηση ήταν διαφανής στους λογαριασμούς της προς τους Γκανέζους.

Ο αντιπρόεδρος για την έρευνα στο Imani Center for Policy and Education, Μπράιτ Σάιμονς, πρότεινε επίσης ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι πέτυχε ποσοστό συμμετοχής 85% μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβείς.

Σε μακροσκελές άρθρο της, η Bright Simons δήλωσε ότι στην καλύτερη περίπτωση, χρησιμοποιώντας τα εμπορεύσιμα ομόλογα ύψους 137 δισεκατομμυρίων GH, η κυβέρνηση πέτυχε μερίδιο μόνο 60 ή 61%.

Μεταξύ των διαδηλωτών που έκαναν σχεδόν μιάμιση εβδομάδα πικετοφορίας ήταν η γυναίκα αμέσως επίσημη αρχιδικαστής της Δημοκρατίας της Γκάνας.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Pensoners & Συνταξιούχων Γκάνα της Γενικής Συνδικαλιστικής Διεθνούς Των Μεταναστών Εργαζομένων (PRUG-MLGWUI), Δικαστής Baako NTARMAH, εκ μέρους του συνδικάτου, επικροτεί τους διοργανωτές και τους ηγέτες των Pensoners για την οργάνωση picketing, τον αγώνα και την επίδειξη των δικαιωμάτων τους ενάντια στην κυβέρνηση της Γκάνας που έφερε ένα νικηφόρο και επιτυχημένο αποτέλεσμα. Η Ένωση ενθαρρύνει τους υπόλοιπους Pensoners και Συνταξιούχους που έχουν ήδη συμμετάσχει στο Εγχώριο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Χρέους να αποσύρουν την απόφασή τους και να ξεκινήσουν την ίδια αγωνιστική δράση, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης για το Εγχώριο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Χρέους δεν θα ευνοήσει τους Pensoners και τους Συνταξιούχους για την αξιοπρεπή ζωή τους στην Γκάνα.

_Report του δικαστή Baako NTARMAH, ανταποκριτή του Bulletin_

 

Ο σύντροφος Δικαιοσύνης είναι επίσης Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για τις διεθνείς εκπαιδευτικές σχέσεις του MLGWUI-FFMRC

+233 541735787

Tags: 
Ήπειρος: