ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του P&J του Περού

Ο ΑΓΏΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΩΝ ΚΑΙ ΟΛΌΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΉΣ ΤΆΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΈΣ ΣΥΝΤΆΞΕΙΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΊΔΙΟΣ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ:

 

https://cenajupe.com/proyecto-de-gobierno-sobre-pensiones-es-verticalist...

 

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις συντάξεις είναι από πάνω προς τα κάτω και αυταρχικό

 

Η Εκτελεστική Εξουσία υπέβαλε το νομοσχέδιο 6120-2023-PE στο Κογκρέσο της Δημοκρατίας  για συζήτηση και έγκριση. Αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο θεσπίζει επίσης μια ελάχιστη σύνταξη S/. 600,00 για τα μέλη του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΝΡ) και των διαχειριστών των ταμείων συντάξεων (AFP).

Ο Alberto Otárola, Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, δήλωσε, σχετικά, ότι «Συμφωνήσαμε να στείλουμε επειγόντως ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί το νέο περουβιανό συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτή ήταν μια συζήτηση που διεξάγεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, μήνες, στην εκτελεστική εξουσία, στο Συμβούλιο των Υφυπουργών· συστήσαμε μια ad hoc επιτροπή για τη συμφωνία που τελικά εγκρίναμε, και πιστεύουμε ότι θα είναι μια απόφαση που θα λύσει μια για πάντα το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Περουβιανοί.  ειδικά εκείνοι που εισέρχονται στην ηλικία συνταξιοδότησης».

Από την πλευρά του,  ο Άλεξ Κοντρέρας, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (MEF), δήλωσε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύστημα πολλαπλών πυλώνων που, για πρώτη φορά στην ιστορία, καθιερώνει μια ελάχιστη σύνταξη για το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο έχει καθιερωθεί στο S/600. Αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης νέους ανταγωνιστές ως πιθανούς διαχειριστές συντάξεων: τράπεζες, δημοτικά ταμιευτήρια, αγροτικά ταμιευτήρια, ενσωματώνουμε επίσης ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικές τράπεζες, με στόχο τη μείωση των προμηθειών».

Το νομοσχέδιο της εκτελεστικής εξουσίας (PL) προστίθεται σε προηγούμενα έργα που δεν ευημερούσαν κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο που παρουσιάστηκαν από τη Rosángela Barbarán της Επιτροπής Οικονομίας και από τη Sigrid Bazán της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η CENAJUPE, μαζί με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και άλλα συνδικάτα συνταξιούχων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο "PL Barbarán" και εκτίμησαν το PL της βουλευτού Bazán επειδή συμμετείχαν στη συζήτηση και στην προετοιμασία αυτού του σχεδίου, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Κογκρέσου, που έτεινε να ευνοήσει το AFP.

Το PL 6120-2023-PE βρίσκεται ήδη στα χέρια του Προέδρου του Κογκρέσου της Δημοκρατίας, Alejandro Soto. Από αυτήν την άποψη, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CGTP) και το συνδικάτο CENAJUPE αμφισβητούν αυτό το σχέδιο ως εκ των άνω προς τα κάτω, αυταρχικό και ότι δεν λαμβάνει υπόψη διεθνή πρότυπα όπως η Σύμβαση 102 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ C102), όπως ζητήθηκε σε επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο, την Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Επιτροπή Οικονομίας.  Τραπεζική, Χρηματοοικονομική και Χρηματοοικονομική Ευφυΐα.

Από την άλλη, σκοπεύουν να συνδέσουν την «αύξηση» με την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου χωρίς να λάβουν υπόψη την εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου 0009-2015-PI/TC που διατάζει την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία εντός τριών ετών να αυξήσουν σταδιακά τις κατώτατες συντάξεις μέχρι το ισοδύναμό τους με τον κατώτατο μισθό διαβίωσης (RMV).

Τόσο η CENAJUPE όσο και η CGTP θεωρούν ότι πέρα από τη συζήτηση στο Κογκρέσο αποτελεί μέρος της εθνικής ατζέντας για τις συντάξεις, την εργασία και τους πολίτες, γι 'αυτό απαιτούν την επέκταση της συζήτησης με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και δεν επιτρέπουν την έγκρισή της χωρίς τη γνώμη των πραγματικών παραγόντων, ένα θέμα ανησυχίας.

 

Tags: 
Ήπειρος: