TUI Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΗΝ 104η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙLΟ

TUI Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΗΝ 104η  ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙLΟ
Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τους Συνταξιούχους σε όλο τον πλανήτη, οργανωμένοι σε ταξικά συνδικάτα και συντονισμένοι στις 5 ηπείρους, για πρώτη φορά διεκδικούμε στην ΙLΟ τα δικαιωμάτα μας.
Αυτό είναι δυνατόν αφού η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, πού σε λίγους μήνες συμπληρώνει 70 χρόνια ύπαρξης, αποφάσισε να δημιουργήσει  μια Διεθνή Ένωση  Ταξικών Συνδικάτων πού συγκεντρώνει τους συνταξιούχους σε πάνω από 100 χώρες.
Σας μιλώ ως Γενικός Γραμματέας αυτής της μοναδικής παγκόσμιας συνδικαλιστικής ταξικής οργάνωσης Συνταξιούχων.
Οι Συνταξιούχοι και Επιδοματούχοι είμαστε εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ομάδας δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τα καπιταλιστικά κράτη, το δικαίωμά τους για σύνταξη μετά από τα 60 τους χρόνια.
Αυτό το σημαντικό σώμα των πρώην εργαζομένων, έχει λόγω της ηλικίας τους όχι μόνο μεγάλη συλλογική σοφία (που χρησιμοποιείται για αιώνες από όλους τους πολιτισμούς), αλλά καί μακρόχρονη εμπειρία στον αγώνα για τα δικαιώματά μας. Η δική μας γενιά συνδικαλιστών έχει κερδίσει, από τα μέσα τού προηγούμενου αιώνα, τις μεγαλύτερες βελτιώσεις των εργασιακών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την ιστορία της ταξικής πάλης.  Το έχουμε επιτύχει χάρη στους εντυπωσιακούς μαζικούς αγώνες που έχουν αφήσει πίσω τους δολοφονίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις και απολύσεις, αλλά έχουν επίσης προσφέρει μεγάλη πρόοδο πού ο καπιταλισμός τώρα θέλει να χτυπήσει, ιδιαίτερα στο θέμα των συνταξιούχων προβάλοντας ψευδώς σαν δικαιολογία την κρίση τους.
  
Ας χρησιμοποιήσουμε την αριθμητική μας δύναμη, και την συνδικαλιστική καί αγωνιστική μας εμπειρία, σαν εφαλτήριο γιά νέα δικαιώματα στους Συνταξιούχους, καθώς και για ολόκληρη την εργατική τάξη. Δεν δεχόμαστε ότι οι εργαζόμενοι στο τέλος του κύκλου ζωής τους, πρέπει να εξαρτώνται από τις οικογένειές τους, όπως προτάθηκε στη Σενεγάλη από τον ηγέτη της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας και του εκπροσώπου της ΙLΟ στην Αφρική.
Θα αγωνιστούμε ενωμένοι με τους υπόλοιπους μισθωτούς, ενωμένοι με τους υπόλοιπους εκμεταλλευόμενους από το καπιταλιστικό σύστημα που μας καταπιέζει εξίσου όλους μας. Ο καπιταλισμός είναι τώρα η νέα σκλαβιά. Αλλά όπως με τον αγώνα και οι πρόγονοί μας κατάργησαν τη δουλεία, θα καταφέρουμε να σημειώσουμε πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάργησης του καπιταλισμού.
Κύριοι επιχειρηματίες, κυρίες κυβερνήτες των καπιταλιστικών χωρών, ας μάθετε  ότι οι ημέρες ή χρόνια του καπιταλισμού,  είναι μετρημένα. Ο καπιταλισμός περνάει από δομική σε συστημική κρίση, μέχρι την τελική κρίση του. Ο Καρλ Μαρξ το είχε προβλέψει και είχε δίκιο.
Υπάρχει πολύς πλούτος στον πλανήτη, και εμείς θα αγωνιστούμε για να το διανείμουμε με δίκαιο τρόπο. Αυτό είναι αδύνατο με τον καπιταλισμό, πού κλέβει τις πρώτες ύλες με γενοκτονίες και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως πριν έκλεβαν από τις αποικιακές χώρες με χρήση στρατιωτικής βίας.
Με αυτόν τον πλούτο να διανέμεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, θα γίνει δυνατή μια αξιοπρεπή ζωή για όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Δηλαδή σοσιαλισμός.
Ειδικότερα, προσπαθούμε για μία ελάχιστη και δημόσια σύνταξη ίση με τον ελάχιστο μισθό, όπως κάνουν στο Λουξεμβούργο (το οποίο είναι περίπου 1.800 € ανά μήνα). Οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη.
Θα είχαμε αρκετά χρήματα γιά τις συντάξεις και τους μισθούς, αν δεν δαπανόνταν για φονικά όπλα, τα οποία είναι χρήσιμα μόνο για τους ιδιοκτήτες των πολυεθνικών εταιρειών που τα παράγουν, και χρησιμεύουν για να φέρουν την καταστροφή και το θάνατο, που προωθούνται από το ΝΑΤΟ, σε χώρες όπου πολυεθνικές θέλουν να κλέψουν τις πρώτες ύλες τους.
Θα το επιτύχουμε με αγώνες, όπως τους πρόσφατους τών Συνταξιούχων στην Ελλάδα (ανά χιλιάδες συρρέουν στους δρόμους της Αθήνας για να αναγκαστεί η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει αυτές που σήμερα ήδη έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδείς υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας), στην Αυστραλία, Αφρική, στη Γαλλία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και την Ινδία, την Κύπρο και τους ιστορικούς αγώνες στην Αργεντινή όπου οι συνταξιούχοι επί περίπου 1.210  συνεχόμενες Τετάρτες συνεχίζουν την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Ζητάμε να επεκταθεί η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να διευρυνθεί έτσι ώστε να συμπεριλάβει τους συνταξιούχους. Δικαιώματα πού ποτέ δεν θα δεχτούμε να είναι, όπως είναι σήμερα, διαφορετικά ανάλογα με το φύλο.
Εμείς, οι Συνταξιούχοι, δεν έχουμε πλέον καμία εξάρτηση από τον εργοδότη (με εξαίρεση ορισμένες χώρες), καί το μόνο πού χρειάζεται να κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε από τους κυβερνήτες, τους οποίους σταδιακά θα αλλάξουμε με την ψήφο μας. Έτσι βλέπουμε ότι, ενώ οι κυβερνήσεις των σοσιαλιστικών χωρών έχουν εξασφαλίσει εδώ και δεκαετίες, στους ανθρώπους που είχαν εργαστεί 25 ή περισσότερα χρόνια, μία αξιοπρεπή σύνταξη (μαζί με το δικαίωμα στη στέγαση, τις μεταφορές, την υγεία, και πολιτισμό σχεδόν δωρεάν, σύν συλλογική βοήθεια γιά την  επίλυση των προβλημάτων που φέρει μαζί της η ηλικία), οι κυβερνήσεις στις καπιταλιστικές χώρες μάς κόβουν καί αρνούνται τα βασικά δικαιωμάτα, αρχής γενομένης από την πλούσια Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σαφώς καταγγέλουμε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία που ενδιαφέρονται μόνο για τις μεγάλες τράπεζες και τους ηγέτες των κίτρινων συνδικάτων, τών συνδικάτων συνεργατών τής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τα συνδικάτα πού συντονίζονται από το CSI, που σε αυτήν την ΙLΟ, και ως πληρωμή τής υποταγής τους στον καπιταλισμό, θα κάλυπταν,  με τρόπο μονοπωλιακό, αντιδημοκρατικό και άδικο, όλες τους τομείς που αντιστοιχούν στα συνδικάτα.
Όπως είπα και στην αρχή, σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τους Συνταξιούχους μόλις άκουσα για πρώτη φορά σε αυτό το δωμάτιο του ΟΗΕ που χρησιμοποιείται από τη ILO, την φωνή της Ένωσης ταξικών βετεράνων πού, ως αντι-φασίστες, αντι-ιμπεριαλιστές και αντι-καπιταλιστές, έχουμε αγωνιστεί και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τον κόσμο. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της Ανθρωπότητας, και το γνωρίζετε, αν καί  προσπαθούν να καθυστερήσουν τον ερχομό του, ο οποίος θα είναι η τελική  νίκη μας.
 
Quim Boix
Γενικός Γραμματέας της TUI Συνταξιούχων και Eπιδοματούχων (PyJ) της ΠΣΟ

Έδρα της ILO και του ΟΗΕ, στη Γενεύη.
Ιούνιος  2015

Ελληνικά