Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα ΣΤΟ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΠΣΟ

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα ΣΤΟ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΠΣΟ

Σύντροφοι.
Η συλλογική ηγεσία της TUI μας μου έχει αναθέσει να κάνω την παρέμβαση που μας αντιστοιχεί  σε αυτό το σημαντικό Συνέδριο.
Στο έγγραφο που δίνεται σε κάθε αντιπρόσωπο υπάρχουν τα αποτελέσματα της δουλειάς μας ως ΤUI, και συνοψίζονται στις 4 σελίδες που μας ζήτησε η Γραμματεία της ΠΣΟ.
Δεν θα το επαναλάβω τώρα, αλλά σας δίνουμε τη δυνατότητα σχολιασμού αμφίδρομα όταν το κρίνετε σκόπιμο.
Η θέληση μας για οργάνωση και πάλη στους κόλπους της ΠΣΟ, συνοψίζεται στο σύνθημα που έχουμε χρησιμοποιήσει στα Περιφερειακά Συνέδρια, ήπειρο προς ήπειρο :
"ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ"
Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της μέχρι τώρα επιτυχημένης, δουλειάς οργάνωσης των Συνταξιούχων και Επιδοματούχων PyJ σε όλο τον κόσμο.
Η ΠΣΟ είναι η μόνη οργάνωση που έχει συντονισμένους σε παγκόσμιο επίπεδο τους Συνταξιούχους και Επιδοματούχους. Πετύχαμε αυτόν τον στόχο που ορίστηκε στο 16ο Συνέδριο της ΠΣΟ.
Πραγματοποιήσαμε στο Κίτο, Εκουαδόρ, το Σεπτέμβριο του 2015, την πρώτη Διάσκεψη των PyJ της Αμερικής. Συμμετείχαν με διάφορους τρόπους, οργανώσεις από 25 χώρες.
Πραγματοποιήσαμε στη Δανία, τον Ιούλιο του 2016, την πρώτη Διάσκεψη των PyJ στην Ευρώπη. Συμμετείχαν 54 οργανώσεις από 42 χώρες. Μια μεγάλη επιτυχία.
Θα πραγματοποιήσουμε, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, στις 16 του ερχόμενου Νοεμβρίου, την πρώτη Διάσκεψη Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) Αφρικής.
Θα πραγματοποιήσουμε στο Νεπάλ, στις 3 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, την πρώτη Διάσκεψη των Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) Ασίας.
Και τέλος, προετοιμάζουμε τη Διάσκεψη των αραβικών χωρών.
Καμία άλλη οργάνωση στον κόσμο δεν έχει δομήσει των αγώνα των Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των δίκαιων αιτημάτων μας. Ούτε μπορούν, ούτε θέλουν, η παράδοση τους στις επιθυμίες της καπιταλιστικής ηγεσίας καθιστά αδύνατο το να οργανώσουν τους PyJ για να αγωνιστούν.
Η CSI υποστηρίζει τα Ιδιωτικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα, όπως αυτά του Πινοσέτ στη Χιλή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του. Η CSI παίρνει χρήματα από αυτά τα ιδιωτικά προγράμματα με το να έχει τους ηγέτες της στα Διοικητικά Συμβούλια των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που τα διαχειρίζονται. Η CSI δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα σε δημόσιες συντάξεις που ακυρώνουν τη χρησιμότητα των Ιδιωτικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων. Η CSI έχει μόνο ένα συντονιστικό των PyJ στην Ευρώπη, αλλά αδυνατεί να οργανώσει έστω και έναν αγώνα.
Εμείς, η ΠΣΟ, με κριτήρια ταξικά, θυμίζοντας (όπως δίδαξε ο Κarl Marx) ότι η ταξική πάλη είναι η τρέχουσα κινητήρια δύναμη της ιστορίας (και θα παραμείνει έτσι όσο υπάρχει καπιταλισμός), εμείς ως TUI της ΠΣΟ, έχουμε ομαδοποιήσει όλες τις οργανώσεις των Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) που είναι πρόθυμες να πολεμήσουν τον καπιταλισμό. Και με αυτήν την ευκαιρία τους ζητάμε να συνδεθούν με την ΤUI μας, Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) που βρίσκονται στα τοπικά συνδικάτα της ΠΣΟ.
Πολλές από τις οργανώσεις PyJ που υπάρχουν στον πλανήτη δεν είναι ούτε καν συνδικάτα. Μερικές φορές δεν μπορούν να είναι από τη νομοθεσία της κάθε χώρας, η οποία δεν επιτρέπει συνδικάτα Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ).
Αλλά το σημαντικό δεν είναι το όνομα, το σημαντικό είναι οι στόχοι για τους οποίους αγωνίζεται η κάθε οργάνωση.
Εμείς σαν TUI των PyJ έχουμε προτείνει να συντονίσουμε όλους τους αγώνες, που αυξάνονται και στις 5 ηπείρους, να προωθήσουμε τους Συνταξιούχους και Επιδοματούχους σε όλον τον κόσμο.
Πριν από λίγες ημέρες την 1η Οκτωβρίου, δεν έχουμε ακόμη πλήρως το σύνολο των δράσεων, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας, μια διεθνιστική και παγκόσμια δράση των PyJ σε όλο τον κόσμο.
Έχουμε ζητήσει και συνεχίζουμε να διεκδικούμε (με μεγαλύτερη δύναμη, αν όλες οι οργανώσεις της ΠΣΟ το περιλαμβάνουν στην λίστα διεκδικήσεων):
1) Το καθολικό δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
2) Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και περισσότερη μείωση για τις γυναίκες.
3) Δημόσια και δωρεάν ασφάλιση.
4) Ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς προϋποθέσεις ή συνθήκες.
5) Συνταξιοδότηση και οι δημόσιες συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες μας, ώστε να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή, δηλαδή να έχουμε: κοινωνικές παροχές, στέγαση, πόσιμο νερό, υγεία την αναψυχή, περισσότερη εγγύς  μεταφορά, δωρεάν.

Τα συνθήματα μας, σε αυτή την Διεθνιστική Ημέρα ήταν:
ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ!
ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
Και καταλήγουμε φωνάζοντας: ΖΗΤΩ Η 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΖΗΤΩ Η  ΠΣΟ!
Επειδή αυτή την δράση θα την επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο μέχρι να τελειώσουμε με τον καπιταλισμό, που είναι η αιτία όλων των προβλημάτων των Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) και της εργατικής τάξης.
Ως εκ τούτου, σας ζητούμε σε όλους τους ηγέτες της ΠΣΟ να μας βοηθήσετε να οργανώσουμε  τους PyJ.
Θα πρέπει να φροντίσουμε για τη δημιουργία συνείδησης, αρχίζοντας με τους εν ενεργεία εργαζομένους, ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να φιλοδοξεί να ζήσει πολλά χρόνια, και ότι το τελικό στάδιο της ζωής του, πρέπει να είναι μια αξιοπρεπής συνταξιοδότηση, δηλαδή συνταξιοδότηση, όπου μπορεί να εξασφαλίζεται:
1) Πόσιμο νερό σε κάθε σπίτι
2) Υγιεινή και επαρκής τροφή
3) Κατοικήσιμη στέγαση
4) Δημόσια και ποιοτική δωρεάν υγεία, με συμπληρώματα απαραίτητα για την τρίτη ηλικία
5) Αναψυχή, πολιτισμός και εγγύς υπηρεσία μεταφοράς, δωρεάν και ποιοτικές  εγγυημένες από την δημόσια διοίκηση.
Σήμερα επειδή είμαστε Συνταξιούχοι και Επιδοματούχοι είναι καλύτερη η θέση μας στο να αγωνιζόμαστε για αυτούς τους δίκαιους στόχους, από ό,τι όταν μας εκμεταλλεύονταν, κάθε μέρα στην δουλειά μας ως εργαζόμενοι.  Σήμερα:
1) Δεν μπορούμε να απολυθούμε ή να τιμωρηθούμε από έναν επιχειρηματία.
2) Έχουμε όλη την ημέρα στη διάθεσή μας για να οργανώσουμε καλύτερα το πώς μπορούμε να παρέμβουμε στους αγώνες.
3) Παίρνουμε τον μισθό μας, τώρα την σύνταξη μας, χωρίς καμία σχέση με το αν παρεμβαίνουμε ή όχι στον αγώνα. Η συμμετοχή μας στους αγώνες δεν θα έχει ποτέ αρνητικό αντίκτυπο στο μηνιαίο εισόδημά μας.
4) Έχουμε κοντά μας με πολλούς άλλους PyJ για να συζητήσουμε.
5) Έχουμε πολλά χρόνια εμπειρίας σχετικά με το πώς να οργανώσουμε τους αγώνες.
6) Είμαστε περισσότερο πεπεισμένοι από ποτέ ότι ο κύριος εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός και γενοκτόνα οργάνωσή του, το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ.
7) Και μπορούμε να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας πιο πειστικά από ποτέ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά αυτού που μας ακούει.
Ως εκ τούτου, θα οργανώσουμε την εργατική τάξη στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Και θα το κάνουμε καλύτερα αν όλα τα συνδικάτα της ΠΣΟ μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με την πραγματικότητα των Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) στην αντίστοιχη περιοχή τους.
Για την ΤUI μας, όπως και για την ΠΣΟ είναι εργατική τάξη ως τον θάνατο.
Οι Συνταξιούχοι και Επιδοματούχοι (PyJ) είναι περίπου το 20% του πληθυσμού και το 30% των ψηφοφόρων.
Πρέπει να οργανώσουμε κάθε μέρα και καλύτερα αυτή την τεράστια ομάδα για να βοηθήσουμε ώστε οι στόχοι της ΠΣΟ να γίνουν νίκες.
Στηριζόμαστε σε όλους εσάς.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
ΖΗΤΩ Η ΠΣΟ!

Quim Boix
Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ
Γενικός Γραμματέας της TUI (Διεθνής Ένωση Συνδικάτων)
Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) της ΠΣΟ

Durban της Νότιας Αφρικής, Οκτώβριος του 2016.