ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤUI ΤΗΣ WFTU ΣΤΗΝ CALCUTA- Παρέμβαση της TUI των PyJ

Σύντροφοι.
Κατ’ αρχήν ένα χαιρετισμό εξ ονόματος της οργάνωσης των πιο παλαιών συνδικαλιστών της WFTU, οι οποίοι, ως ομάδα, αγωνιζόμαστε για πολλά χρόνια ενάντια στην καταπίεση του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.
Επίσης, έναν χαιρετισμό με τις ευχαριστίες μας στους αμφιτριόνες μας από την Ινδία που μας υποδέχονται, αυτή τη φορά στην Καλκούτα.
Τρίτον, τις ευχαριστίες μας στη Γραμματεία της WFTU για την πραγματοποίηση αυτής της συνέλευσης. Για εμάς,  μίας από τις σημαντικότερες ετήσιες συναντήσεις της WFTU, αν και η χρησιμότητά της θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η σύσκεψη, από τα συμπεράσματα που συνάγουμε και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται.
Ως βετεράνοι συνδικαλιστές, οι οποίοι συμμετείχαν σε χιλιάδες συναντήσεις, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο τύποι συναντήσεων: του καθορισμού του περιεχομένου και της οργάνωσης του έργου μας. Η σύγχυση τους είναι ένα μεγάλο λάθος, χάσιμο χρόνου και πόρων που δεν μπορούμε να αντέξουμε, επειδή οι αποτυχίες μας ωφελούν μόνο τον ταξικό μας εχθρό.
Το τελευταίο 17ο  Συνέδριο της WFTU έχει ήδη καθορίσει και εγκρίνει το περιεχόμενο του αγώνα της WFTU. Δεν είναι χρήσιμο εδώ να τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, θα μας υπενθυμίσει απλώς αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Παρακαλούμε μην κάνετε την παρέμβασή σας μια απλή περίληψη των όσων ειπώθηκαν στο 17ο  Συνέδριο της WFTU.
Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη συνάντηση είναι να βελτιώσουμε τον αντίκτυπό μας ως ΤUI στην ικανότητα να οργανώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους ενεργούς εργαζόμενους και τους ήδη συνταξιούχους εργαζομένους.
Η ΤUI μας είναι η μόνη που οργανώνει τους μη εν ενεργεία εργαζομένους, από τις 10 που αποτελούν την WFTU, αν και η άλλες 9 θα έπρεπε να φροντίζουν όταν οι εργαζόμενοι γίνονται  συνταξιούχοι και επιδοματούχοι, να μην σταματούν να οργανώνονται (σε αυτό η ΤUI μας έχει σημαντικές εμπειρίες που θα συνοψίσω αργότερα).
Για να κάνουμε την παρέμβαση που θεωρούμε πιο χρήσιμη ως ΤUI, και μετά τη συμφωνία για το περιεχόμενο αυτής της ομιλίας με τη συλλογική ηγεσία, που εξελέγη στο Πρώτο Συνέδριο μας, θα χωρίσω την παρουσίασή μου σε δύο μέρη: 1) Ενημέρωση για την πραγματικότητα μας, με το έργο που έχουμε ήδη κάνει και τις προτάσεις που έχουμε, προσαρμοσμένες στο περιβάλλον στο οποίο ενεργούμε. και 2) Τις προτάσεις μας για βελτίωση του έργου της ΤUI στο πλαίσιο της WFTU.
Η δουλειά μας ως ΤUI των PyJ.-
Σύντροφοι.
Διοργανώνουμε τη μεγαλύτερη ομάδα που μπορεί να οργανώσει η WFTU, ανθρώπους που έχουν τελειώσει την επαγγελματική ζωή και που μπορούν ακόμα να ζήσουν από 10 έως 40 χρόνια χωρίς να βασίζονται σε κάποιον εκμεταλλευτή επιχειρηματία. Η υγεία κάνει βήματα  ως προς την ικανότητά της να παρατείνει την ανθρώπινη ζωή με τις ελάχιστες αξιοπρεπείς συνθήκες. Μόνο σε αυτή τη δήλωση συμφωνούμε με το ΔΝΤ που σε αυτό βρίσκει το κεντρικό επιχείρημα για να προωθήσει, με τη μεγάλη βοήθεια του CSI και του συνόλου των κίτρινων συνδικάτων, την  καθυστέρηση  της  ηλικίας  συνταξιοδότησης και τη μείωση του ποσού που εισπράττεται ως σύνταξη.
Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ, ως η ύψιστη έκφραση των πολυεθνικών, θέλει μόνο να εκμεταλλευτεί την εργατική τάξη περισσότερα χρόνια και να προωθήσει νέες επιχειρήσεις για τους λίγους, ενισχύοντας τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Στις επιχειρήσεις αυτές το βοηθά επίσης η CSI που υποστήριξε τον Πινοσέτ στη ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, δημιουργώντας τις  AFP (Διοικήσεις Συνταξιοδοτικών Ταμείων) που  αντέγραψαν άλλες χώρες και που τώρα πολεμούμε εμείς οι PyJ, ειδικά αυτοί όλης της Αμερικής, με ένα εκατομμύριο Χιλιανούς στους δρόμους σε δύο περιπτώσεις έως τώρα.
Οι PyJ είμαστε ήδη, και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται κάθε χρόνο, σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% των ανθρώπων με δικαίωμα ψήφου. Η οργάνωση αυτών των ανθρώπων, δίνοντάς τους ή ενισχύοντας την ταξική τους συνείδηση, είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος  αγώνα εναντίον του καπιταλισμού. Ακόμη και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των  PyJ  είτε δεν ψηφίζουν είτε ψηφίζουν υπέρ των καπιταλιστικών επιλογών. Η WFTU δεν θα πεί ποτέ σε ποιά οργάνωση ή κομματικούς λίκνους  πρέπει να ψηφίσει, αλλά μπορεί και πρέπει να πει ποιον δεν μπορεί να ψηφίσει  ένα μέλος της εργατικής τάξης. Σαν  WFTU πρέπει να κατορθώσουμε, και δεν είναι εύκολο ως στόχος, ώστε κανένας υπάλληλος ή συνταξιούχος να μην ψηφίζει εναντίον του ταξικού εχθρού.
Με το στόχο αυτό, ο οποίος συνδέεται στενά με τον κεντρικό στόχο της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των PyJ, η WFTU δημιούργησε, στο 16ο συνέδριο της (Απρίλιος 2011, Αθήνα, Ελλάδα) την  TUI των PyJ. Προκειμένου να αγωνιστούμε για μια ζωή αξιοπρεπή  των PyJ, κάναμε στη Βαρκελώνη (προς το παρόν ισπανικό κράτος) το Πρώτο Συνέδριο της ΤUI μας, τον Φεβρουάριο του 2014. Μετά κάναμε τις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις στην Αμερική (Quito, Ισημερινός, 30/09/15), την Ευρώπη (Δανία, 20/07/16), την Αφρική (Ντακάρ, Σενεγάλη, 16/11/16) και την Ασία (Νεπάλ, 3 -12-16), και την επόμενη 26η Οκτωβρίου θα κάνουμε στην Τύνιδα την  Πρώτη Διάσκεψη Ταξικών Οργανώσεων των PyJ  των αραβικών χωρών. Διάσκεψη,στην οποία εσείς και η ηγεσία της WFTU μπορείτε  να βοηθήσετε να είναι επιτυχής.
Έτσι αυτό που τώρα που πρέπει να καταφέρουμε είναι ότι οι εκλεγμένες ομάδες διοίκησης  στο Συνέδριο και τις Διασκέψεις να μην είναι  ένα σύνολο συνδικαλιστών με μία ακόμη  συνδικαλιστική ευθύνη (προστιθέμενη σε εκείνες που ήδη έχουν), που θα χρησιμεύσει για το θεαθείναι , αλλά ένα έργο που εκτελούν με την  κορυφαία δυνατή απόδοση.
Προς το παρόν έχουμε πολλή δουλειά, έτσι ώστε αυτά που μόλις είπα να γίνουν πραγματικότητα, μόνο στην Αμερική αρχίζουμε να το πετυχαίνουμε.
Σαν TUI των PyJ αγωνιζόμαστε  για μια αξιοπρεπή ζωή που συνοψίζεται  με  τους ίδιους  5  όρους που καθόρισε η διοίκηση της WFTU για τον εορτασμό στις 3 Οκτωβρίου, της επετείου της ίδρυσης μας: 1) πόσιμο νερό  2) υγιεινή τροφή  3) κατοικήσιμη οικία  4) γενική, δημόσια, ελεύθερη και ποιοτική υγεία  και 5) εκπαίδευση, πολιτισμό και ελεύθερο χρόνο,  ποιοτικά, δημόσια και δωρεάν, καθώς και  εγγύς  μεταφορά ώστε να είναι επιτρεπτό να τα απολαμβάνουμε.
Η ομάδα των PyJ, είναι η ομάδα των ανθρώπων που λιγότερο επιτυγχάνει τις πέντε αυτές συνθήκες στην παγκοσμιότητα του Πλανήτη.
Για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα, εκτός από τους αγώνες σε κάθε χώρα, διοργανώσαμε κάθε 1η Οκτωβρίου μια Ετήσια Ημερίδα Διεθνιστικού Αγώνα. Φέτος πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη παγκόσμια δράση ως ΤUI (ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ), με μεγαλύτερη επιτυχία και έκταση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και αυτή η αύξουσα γραμμή ελπίζουμε να συνεχιστεί, γι’ αυτό εργαζόμαστε συνδικαλιστικά.
Προηγουμένως ανακοίνωσα ότι θα ενημέρωνα  για το  πώς να εργαστούμε συνδικαλιστικά, ώστε να μην χάνονται μέλη τη στιγμή της μετάβασής τους από ενεργοί εργαζόμενοι σε συνταξιούχους. Απλά πρέπει να:
1ο ) να ενημερώνουμε τους ενεργούς εργαζόμενους οι οποίοι κανονικά δεν ενδιαφέρονται για τη συνταξιοδότησή τους μέχρι λίγα χρόνια πριν να την απολαύσουν. Η εμπειρία της Ομοσπονδίας Χημικών του CGT της Γαλλίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού εδώ και χρόνια υπάρχουν ανταλλαγές μεταξύ ενεργών εργαζομένων και συνταξιούχων εργαζομένων.
2ο ) να συμπεριλάβουμε μέσα στις απαιτήσεις των ενεργών εργαζομένων εκείνες τις ιδιαίτερες των συνταξιούχων.
3ο ) να συμμετάσχουν τόσο οι ενεργοί όσο και συνταξιούχοι στις δράσεις και τους αγώνες της άλλης ομάδας για να τις ενισχύσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες.
Μόνο έτσι η αλλαγή, από τον εργαζόμενο που εκμεταλλεύεται ένας επιχειρηματίας σε εργαζόμενο που λαμβάνει σύνταξη,  θα μπορεί να γίνει χωρίς απώλεια της συνέχειας στον αγώνα.
Η εργατική τάξη είναι μια μόνη τάξη που αποτελείται από ανθρώπους που περνούν από τρία στάδια της ζωής, που αναλύονται από την οπτική της ταξικής πάλης: μάθηση, εργασία και συνταξιοδότηση.
Για να ολοκληρώσω αυτό το πρώτο μέρος της παρέμβασης  μου, θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι στις αρχές του έτους 2019 θα διεξαγάγουμε το Δεύτερο Συνέδριο της TUI μας των PyJ, πιθανότατα σε μια αμερικανική χώρα. Από εδώ, σας καλούμε να μας βοηθήσετε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης στο Συνέδριο οποιασδήποτε από τις ομάδες PyJ που γνωρίζει η WFTU, με ταξικές θέσεις.
Μερικές φορές αυτές οι ομάδες έχουν γεννηθεί σαν ενώσεις, με την απλή επιθυμία να προστατεύσουν τα δικαιώματα των PyJ, αλλά χωρίς δεσμούς με τον συνδικαλιστικό αγώνα  (όπως είναι σήμερα η περίπτωση του αγώνα της NoMasAFP της Χιλής,
αν και προσπαθούμε ήδη να το διορθώσουμε). Ένα άλλο παράδειγμα είναι η COBAP (Βραζιλιάνικη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων), η οποία έχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες  μέλη (και κάθε μήνα προστίθενται 3 έως 4.000 νέα). Πριν από ένα μήνα συναντήθηκα μαζί τους, στην έδρα τους στο Σάο Πάολο, παρουσία των 70 καλύτερων ηγετών τους από τα 27 κρατίδια της Βραζιλίας και τους πρότεινα να ενταχθούν στην WFTU. Μια πρόταση που έγινε δεκτή πολύ καλά, τώρα έχουν αρχίσει το στάδιο της εσωτερικής συζήτησης.
Ως ΤUI των PyJ πρέπει να ξέρουμε να προσθέτουμε σε κάθε οργάνωση που, με ταξικά κριτήρια, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του όλο και πιο παγκόσμιου αγώνα μας, ότι  τα εναντίον μας μέτρα τα εφαρμόζει και τα διευρύνει το ΔΝΤ σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τέλος, να σας πω ότι, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήματα, η ΤUI μας των PyJ αρχίζει να αντικαθιστά τα διεθνή ταξίδια, για συναντήσεις λίγων ηγετών, με τηλεδιασκέψεις  που σήμερα μπορεί να γίνουν δωρεάν μέσω των υπολογιστών που έχουμε ήδη.

Οι προτάσεις μας σε όλες τις ΤUI και στην διοίκηση της WFTU.

Σύντροφοι.

Πιστεύουμε ότι προς το παρόν οι  ΤUI δεν εκπληρώνουμε  τα καθήκοντα που πρέπει να επιτελέσουμε για την ενίσχυση της WFTU. Ακόμη, πολλά συνδικάτα βλέπουν τον αγώνα σε κάθε κράτος ως προτεραιότητα και αφήνουν τον διεθνιστικό αγώνα δεύτερη ή υποδεέστερη  μοίρα.
Δεν αρκεί να δηλώνουμε τον εαυτό μας ως διεθνιστές, πρέπει να ενεργούμε ως τέτοιοι.
Δεν αρκεί να κάνουμε καλά Συνέδρια ή Συνελεύσεις της αντίστοιχης μας ΤUI (μερικές φορές ξοδεύουμε τεράστιους οικονομικούς και χρονικούς πόρους, τους οποίους δεν δαπανάμε για την καταπολέμηση του ταξικού μας εχθρού).
Γνωρίζουμε ότι για την ΤUI μας είναι ευκολότερο από ό, τι για τις άλλες να ορίσει μια ημερομηνία για την παγκόσμια πάλη, η 1η Οκτωβρίου έχει επιλεγεί όπως γνωρίζετε.
Όλες, όμως, επιμένω πως όλες, οι ΤUI έχουν την ικανότητα και τα κίνητρα να ενώσουν σε Ημερίδες  Διεθνιστικού Αγώνα, τις διεκδικίσεις τους  που έως σήμερα παρουσιάζονται ξεχωριστά από χώρα σε χώρα. Ο ταξικός εχθρός μας είναι καλά συντονισμένος σε διεθνές επίπεδο, περισσότερο από όσους προσπαθούν να τον πολεμήσουν.
Πιθανόν είναι ευκολότερο να ξεκινήσει μια Ημερίδα  Διεθνιστικού Αγώνα των εργαζομένων της ίδιας πολυεθνικής. Αυτό δεν θα το προωθήσουν  τα κίτρινα συνδικάτα, που ενδιαφέρονται στο να παραμείνουν οι διαφορές μέσα στην εργατική τάξη ανά χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο συνδικαλιστικός κιτρινισμός ήδη ψήφίσε στο Πρώτο Συνέδριο του WFTU κατά της καταδίκης της αποικιοκρατίας.
Δεν θα πρέπει να είναι η ΤUI των PyJ αυτή που θα λέει στους άλλους πώς και πότε να οργανώσουν τις Παγκόσμιες Ημερίδες του Διεθνιστικού Αγώνα, αλλά όμως επιμένουμε στην ανάγκη να μην είναι η TUI μας η μοναδική που τις οργανώνει.
Πρέπει να αντιτεθούμε στον  παγκόσμια οργανωμένο εχθρό σαν  καταπιέζουσα τάξη με μια ισχυρή παγκόσμια δράση των εκμεταλλευόμενων, κλάδο με κλάδο της παραγωγής και των υπηρεσιών,ενοποιόντας τους στόχους των ταξικών συνδικάτων σε όλο τον κόσμο (π.χ. με μια διεκδικητική χάρτα που θα χρησιμεύει για όλες τις χώρες: μόνιμες συμβάσεις, ωράριο εργασίας, άδειες, υγεία  και ασφάλεια στην εργασία, επίπεδο των μισθών που σχετίζονται με το κόστος ζωής σε κάθε χώρα, συνδικαλιστικά δικαιώματα, ηλικία συνταξιοδότησης, κατώτατος μισθός, κατώτατη σύνταξη, Κοινωνική Ασφάλιση, δικαιώματα των ανέργων , Περιβάλλον, δικαιώματα των μεταναστών, επαγγελματική και Συνδικαλιστική κατάρτιση κ.λπ.).
Η κεντρική διοίκηση της WFTU μπορεί και πρέπει να βοηθήσει ώστε αυτές τις προτάσεις, που κάνουμε ως βετεράνοι συνδικαλιστές (συνδικαλιστές οι οποίοι οδηγήσαμε εδώ και πολλά χρόνια, τα περιφεριακά και κλαδικά συνδικάτα), να μπορέσουν να κινηθούν προς τα εμπρός.
Αλλά και η κεντρική ηγεσία πρέπει να ενθαρρύνει τα Περιφερειακά Γραφεία της WFCU ώστε εκτός του να είναι  η απλή και σημαντική εκπροσώπηση της οργάνωσης μας σε κάθε γεωγραφική περιοχή, να είναι επίσης ένα οργανωτικό στοιχείο της ταξικής εργατικής και αγροτικής πάλης.
Ως ΤUI των PyJ, έχουμε την κακή εμπειρία, η οποία δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί, της μικρής ή καθόλου δράσης των περιφερειακών γραφείων. Λίγοι ήταν αυτοί που βοήθησαν την ΤUI μας. Εννοώ μόνο και απλά την ελάχιστη βοήθεια για να κληθούν τα συνδικάτα στις αντίστοιχες περιοχές τους. Εάν δεν γνωρίζουμε πώς να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και τη διάρθρωση των οργανώσεων της WFTU, δεν εκπληρώνουμε τους στόχους που λέμε ότι υπερασπίζουμε. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα το να θυμίζουμε επανειλημμένα αυτούς τους στόχους αν δεν δουλεύουμε πραγματικά για να τους πετύχουμε.

Για να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις μας, θέλουμε να προτείνουμε τη δημιουργία κάποιων νέων ΤUI. Αυτή της κλωστοϋφαντουργίας αναφέρθηκε ήδη στο 17ο Συνέδριο της WFCU, γι’ αυτό προτείνουμε άλλες , όπως: Γραφικών Τεχνών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Υπολογιστών, Καθαρισμού & Φροντίδας Ατόμων, Εμπορίου, όλους εκείνους τους τομείς ή τους τομείς κλειδιά, ή τους σημαντικούς, για την σημερινή λειτουργία του καπιταλισμού που θέλουμε να νικήσουμε. Είναι αλήθεια ότι μερικοί από τους τομείς που μόλις ανέφερα, υπάρχουν ήδη (αν και μερικές φορές μόνο εν μέρει) οργανωμένοι σε μία από τις υπάρχουσες ΤUI, αλλά πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο, και να βοηθήσουν περισσότερο στην ταξική πάλη, αν λειτουργούσαν ανεξάρτητα.
Σας ευχαριστώ, που με ακούσατε σύντροφοι.
Quim Boix
Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Συνδικάτων (ΤUI) Συνταξιούχων και Επιδοματούχων (PyJ) της WFTU
http://www.pensionistas.info/ web/e

Ficheros adjuntos: