Παρέμβαση τού Quim Boix στο Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ Ανόι, Βιετνάμ, 5 και 6, Μαρτίου 2016

Παρέμβαση τού Quim Boix στο Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ Ανόι, Βιετνάμ, 5 και 6, Μαρτίου 2016

 

Σύντροφοι. Πάντα είναι ευχαρίστηση και ευθύνη να μπορώ να συμμετέχω σε συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου μας, και περισσότερο αν αυτό γίνεται στη χώρα που ήξερε να νικήσει τον ιμπεριαλιστικό τέρας, τέρας πού, δεδομένου ότι ακόμη παγκόσμια δεν το έχουμε καταστρέψει, δυστυχώς, σήμερα επιτίθεται σε άλλες χώρες με τον ίδιο στόχο πού επιτίθετο στο Βιετνάμ, την κατάσχεση των φυσικών πόρων και την εκμετάλευση των πολιτών τους. Έτσι θα λειτουργεί ο καπιταλισμός γιά όσο χρονικό διάστημα υπάρχει. Αλλά αυτό ο καπιταλισμός επερνάει από κρίση σε κρίση, μέχρι να τον ωθήσουμε όλοι μαζί στην τελική κρίση, που έχει προβλεφθεί από τήν μαρξιστική επιστήμη, κρίση από τήν οποία δεν θα μπορεί ποτέ να ανακάμψει. Εδώ καί κάποιες μέρες, για λογαριασμό της διοίκησης της ΠΣΟ, καί αντικαθιστώντας τόν Γενικό μας Γραμματέα, τον σύντροφο Γιώργο Μαυρίκο, πέρασα σχεδόν μια εβδομάδα στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Τα 4 συνδικάτα που είναι συνδεδεμένες με την ΠΣΟ, εκτός από τήν εξαιρετική δουλειά του συντονισμού των δραστηριοτήτων τους πού πραγματοποίησαν, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε

ένα Σεμινάριο Κατάρτισης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και χαιρέτισαν τη Συνεδρίαση τού Γαλλόφωνου Γραφείου Αφρικής τής ΠΣΟ. Μεταξύ των συμπερασμάτων, θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευσή τους να κάνουν στο Ντακάρ της Σενεγάλης, στην Πρώτη Διάσκεψη της Αφρικής, γαλλόφωνη και αγγλόφωνη, τών Ταξικών Οργανώσεων Συνταξιούχων καί Επιδοματούχων (PyJ) τής ΠΣΟ, πιθανότατα το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Στη Σενεγάλη τα αδελφά συνδικάτα με την ΠΣΟ μας πήγαν να επισκεφθούμε το Μουσείο Δουλείας πού να έχουν στο νησί της Γκορέ, κοντά στο Ντακάρ. Εκεί, στο βιβλίο τιμής, έγραψα την ακόλουθη πρόταση: " Σάν ΠΣΟ αγωνιζόμαστε όχι μόνο για να μην αναπαραχθεί η δουλεία που έπληξε κυρίως τα εκατομμύρια των μαύρων στην Αφρική, αλλά αγωνιζόμαστε επίσης να εξαφανιστεί (καταστρέφοντας τον) ο καπιταλισμός, πού είναι η νέα μορφή δουλείας. Πρίν καί τώρα κάποιοι λίγοι άνθρωποι πλούσιοι και ισχυροί εκμεταλλεύονται στρατιωτικά την πλειοψηφία της ανθρωπότητας, τοποθετώντας τον εγωισμό και την απληστία τους για τον πλούτο πάνω από κάθε άλλη αξία. Τα ταξικά συνδικάτα τού πλανήτη θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το καθήκον της ανατροπής του καπιταλισμού "

Αυτή η φράση συνοψίζει τον στόχο πού έχουμε θέσει οι Συνταξιούχοι καί Επιδοματούχοι (PyJ) τής αντίστοιχης ΤUI τής ΠΣΟ.

Το 17ο Συνέδριο της ΠΣΟ θα βοηθήσει, χωρίς αμφιβολία, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και τον στόχο. Σάς επισυνάπτω, εγγράφως και σε διάφορες γλώσσες, τον απολογισμό των πέντε ετών συνδικαλιστικής δουλειάς τής ΠΣΟ μας, καί έτσι τώρα δεν θα τόν επαναλάβω.

Ναι, σας ζητώ σύντροφοι να βοηθήσετε την TUI Συνταξιούχων καί Επιδοματούχων (PyJ) γιά να είναι επιτυχή τα Περιφερειακά-Ηπειρωτικά συνέδρια πού συγκαλούνται από την ΤUI μας. Δεν έχουμε ακόμη οργανωμένη δομή, και ως εκ τούτου εξαρτόμαστε από τη βοήθειά σας. Με την οργάνωση τών Συνταξιούχων καί Επιδοματούχων (PyJ), δίνεται συνέχεια στα πολλά χρόνια αγώνα των χιλιάδων ηγετών των συνδικάτων, όταν φθάνουν στην ηλικία πού τούς αξίζει συνταξιοδότηση. Η ΠΣΟ μας δεν πρέπει να αφήσει ανοργάνωτους αυτούς πού δεν έχουν πλέον εργοδότη και έχουν στό καθημερινό πρόγραμμα τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης. Υπάρχουν συνδικάτα πού προτιμούν να κρατούν τούς Συνταξιούχους καί Επιδοματούχους (PyJ) στην ομοσπονδιακή δομή τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ασυμβίβαστο με τη συνεργασία τους και την οργάνωση τών PyJ ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζουν. Κάθε μέρα, ο Συνταξιούχος καί Επιδοματούχος (PyJ), ο ταξικός συνδικαλιστικός ακτιβιστής, πού λόγω ηληκίας πιά δεν εργάζεται, αφήνοντας το σπίτι του, βρίσκει άλλους PyJ πού ζουν κοντά τη συνήθη διαμονή του. Ως διοργανωτές της εργατικής τάξης, η ΠΣΟ θα πρέπει να ωθήσει τούς Συνταξιούχους καί Επιδοματούχους (PyJ) να οργανώνονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους: επαρκή δημόσια συνταξιοδότηση και αξιοπρεπή ζωή (δηλαδή στέγαση, τροφή, υγεία, επάρκεια των μεταφορών και αναψυχή πληρωτέα με αυτό που κερδίζουν οι PyJ ως κρατική σύνταξη). Ο καπιταλισμός θέλει να ιδιωτικοποιήσει όλα τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, προκειμένου να περάσει σε ιδιωτικά χέρια τα τεράστια ποσά που τώρα διαχειρίζεται καταστάσεις. Μην ξεχνάτε σύντροφοι ότι οι PyJ είμαστε σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% των ψηφοφόρων στις πολιτικές εκλογές. Η οργάνωση τών PyJ είναι απαραίτητη για να αλλάξει αυτή η κοινωνία.

Τα συνδικάτα τής CSI (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) βοηθούν τούς καπιταλιστές να διαδόσουνσαν καλές τίς ιδιωτικές συντάξεις. Έτσι, παίρνουν προμήθειες ως διαχειριστές πού

προέρχονται από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, και άλλα επιπλέον οικονομικές βοήθειες, για να χρηματοδοτήσουν τις πολυτέλειες των ρεφορμιστών ηγετών των συνδικάτων τους. Σε ότι αφορά την Ισπανία μπορώ να δώσω πολλά παραδείγματα και στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την πραγματικότητα. Αξίζει να αναφέρω μόνο ένα, τον Ιανουάριο του 2011, το PSOE (ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), μαζί με την CCOO και την UGT υπέγραψαν σύμφωνο πού καθυστερεί την ηλικία συνταξιοδότησης έως τα 67 έτη, και χαμηλώνει την σύνταξη που εισπράττεται έως το 30%. Έτσι, προφανώς, εκτός από την προδοσία της εργατικής τάξης, ενισχύονται οι ιδιωτικές συντάξεις.

Ενώ αυτή είναι η ισπανική πραγματικότητα στη Βολιβία, με συμφωνία του Έβο Μοράλες με τα συνδικάτα, αδελφά τής ΠΣΟ μας, μειώθηκε το έτος 2010, η ηλικία συνταξιοδότησης στα 58 έτη (περίπου 10 λιγότερα από ό, τι στην Ευρώπη), με θετική διάκριση για τις γυναίκες στίς οποίες έχει μειωθεί κατά ένα έτος ακόμη για κάθε παιδί (μέχρι την ηλικία των 55).

Ο ταξικός συνδικαλισμός είναι, και θα είμαστε έναντι οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης του δημόσιου, και ως εκ τούτου, εναντίον των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να χαιρετήσω τη μεγάλη Διεθνή Διάσκεψη που προωθείται από τις ΤUI τών Δημοσίων Υπηρεσιών ενάντια στίς ιδιωτικοποιήσεις προγραμματισμένη για την 4η Απριλίου.

Σήμερα στον πλανήτη μας υπάρχουν 62 άνθρωποι που συσσωρεύουν τόσο πλούτο όσο το ήμισυ της ανθρωπότητας, δηλαδή, κάθε ένας από αυτούς τούς 62 ανθρώπους είναι, κατά μέσο όρο, εξίσου πλούσιος με 57.500.000 ανθρώπους. Ως εκ τούτου, χρήματα υπάρχουν καί με το παραπάνω στον κόσμο για τούς PyJ, για τους ανέργους, για τη δημόσια υγεία, η δημόσια εκπαίδευση, την ποιότητα, και δωρεάν. Πρέπει απλώς να εγκαθυδρίσουμε τον σοσιαλισμό ώστε οι ανθρώπινες ανάγκες να ικανοποιούνται από την κοινωνία.

Ολοκληρώνω την αναφορά του έργου της TUI τών PyJ μας θυμίζοντας ότι τα ρεφορμιστικά συνδικάτα, εκπληρόνοντας αυτά πού τούς διατάζει το μεγάλο κεφάλαιο, δεν οργανώνουν τούς PyJ, δεν υπάρχει μία TUI παγκοσμίως ισοδύναμη με την ΠΣΟ. Διαθέτουν μόμο ένα ευρωπαικό γραφείο γιά να διοχετεύουν μέσω αυτού τίς επιχορηγήσεις που συνεισφέρουν οι πολυεθνικές. Σε άλλες ηπείρους, η CSI δεν μπορεί να οργανώσει τούς PyJ επειδή υπάρχουν λίγες δημόσιες συντάξεις και είναι, σάν ρεφορμιστές συνδικαλιστές, υπέρ τών ανάδελφων και ιδιωτικών συντάξεων.

Σχετικά με την πραγματικότητα τού συνδικαλιστικού αγώνα στο ισπανικό κράτος μόνο να πω ότι τόσο οι CCOO όσο και η UGT επιβεβαιώνουν τη συμμαχία τους με τους διαχειριστές του καπιταλισμού. Αυτό έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει για να υποστηρίξει τη πιθανά νέα κυβέρνηση- διαχειριστή τών καπιταλιστιών συμφερόντων που αυτές τις μέρες, ενώ είμαστε στο Βιετνάμ, αποφασίζεται από το Κοινοβούλιο του ισπανικού κράτους, στη Μαδρίτη.

Λυπάμαι να πω ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται από τη Γραμματεία τής ΠΣΟ, δεν ήταν δυνατόν να ενώσουν τις προσπάθειές τους τα συνδικάτα που ανήκουν στο ισπανικό κράτος καί είναι αδελφοποιημένα με την ΠΣΟ για να πραγματοποιηθεί μια σημαντική εκδήλωση στη Μαδρίτη για τον εορτασμό των 70 ετών τής ΠΣΟ.

Σημειώνω ότι στην Ισπανία αυξάνεται συνεχώς η συμπάθεια για την ΠΣΟ. Γι' αυτό έρχονται σε αυτό το Προεδρικό Συμβούλιο περαιτέρω αιτήματα για ένταξη πού προτείνω να εγκρίνουμε.

Γιά να μην υπερβώ το διαθέσιμο χρόνο εκφράσω τη συμφωνία μου με όλες τις προτάσεις που μάς έχει παρουσιάσει ο σύντροφος Γιώργος Μαυρίκος.

Ευχαριστώ σύντροφοι για την προσοχή σας.

Continent: