Analysis of Documents of the ILO

Το προηγούμενο έτος μιλήσαμε στο 109ο συνέδριο και ένα από τα συμπεράσματά μας ήταν να επικεντρωθούμε στη διαφορά που παρατηρήσαμε μεταξύ του κειμένου και του υπονοούμενου των εγγράφων της ΔΟΕ και της επακόλουθης σύγχυσης όταν το κείμενο γίνεται αποδεκτό χωρίς να αναλυθεί το υπονοούμενο.

Φέτος θέλουμε να τονίσουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για συζήτηση σε συνέδρια που έχουν διεθνείς επιπτώσεις.

Η μέθοδος που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε είναι η ανάλυση αυτού του κειμένου και του υπονοούμενου σε ένα συγκεκριμένο έγγραφο και έγγραφο περιεχομένου που δημοσίευσε η ΔΟΕ στις 29 Απριλίου 2022.

Το ως άνω έγγραφο έχει τον τίτλο:

Ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών στον κόσμο της εργασίας σε καταστάσεις ευθραυστότητας, συγκρούσεων και καταστροφών

Προβολή σε: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_emp/documents/publication...

Φύλο – φύλο

Η έννοια του φύλου, που επινοήθηκε σε φεμινιστικές μελέτες ως εργαλείο για να διακρίνει πώς η πατριαρχική κοινωνία αναθέτει ρόλους και στερεότυπα στα φύλα και στη συνέχεια καθιερώνει μια δικαιολογημένη σεξουαλική ιεραρχία σε αυτές τις αναθέσεις, χρησιμοποιείται στο υπονοούμενο, καθ 'όλη τη διάρκεια των 11 περιστατικών του όρου ταυτότητα, για να συγχέει την ανάγκη κατάργησης του φύλου με την επιθυμία να το επιλέξει και να μετατρέψει αυτή την επιθυμία σε νόμο.

Ανθεκτικότητα - Αντοχή

Ο όρος ανθεκτικότητα αποκτά μεγάλη σημασία στο έγγραφο, όπως αποδεικνύεται από τις 114 εμφανίσεις του. Αλλά ο ορισμός του στο γλωσσάριο είναι προσεκτικός να μην χρησιμοποιήσει την αντοχή συνώνυμο. Σε καταστάσεις ευθραυστότητας, συγκρούσεων και καταστροφών είναι πολύ σημαντικό ο πληθυσμός να αντέξει στωικά, κάτι που αποτελεί μέρος των «αρετών» που απαιτεί η πατριαρχία από τις «καλές γυναίκες» και να τεκμηριώνειή να επαναλαμβάνεται ακούραστα όπως απαιτείται σε καταστάσεις κρίσης. Συστημικές κρίσεις που προκαλούνται από τον ίδιο τον Patriarcado Capitalista (Πόλεμοι, Κλίμα, Οικονομία, Πολιτική).

Ειρήνη – των νεκρών;

Αυτή η ανθεκτικότητα, αυτή η στωική αντοχή σε κρίσεις, περιορίζει τους κινδύνους κοινωνικής έκρηξης και, ως εκ τούτου, συμβάλλει στη διατήρηση μιας «υποκριτής ειρήνης»

Ενδυνάμωση – συλλογική χειραφέτηση

Σε σύγκριση με τα 92 περιστατικά του όρου ενδυνάμωση, υπάρχουν μηδενικά περιστατικά χειραφέτησης του όρου. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε ότι ο στόχος του εγγράφου είναι η συλλογική χειραφέτηση των γυναικών, αλλά υποστηρίζει μια έννοια αγαπητή στον νεοφιλελευθερισμό, τον ατομικισμό με τη μορφή προσωπικής, ατομικής ενδυνάμωσης.

Ευθραυστότητα – ανισότητα, καπιταλιστική αντίφαση

Οι καταστάσεις ευθραυστότητας εντείνονται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, οι οποίες οφείλουν την ύπαρξή τους στις ανισότητες φύλου και τάξης που είναι αναπόφευκτες στην καπιταλιστική πατριαρχία, καθώς αυτές οι ανισότητες προέρχονται από τις αντιφάσεις του συστήματος.

Σύγκρουση – ιμπεριαλισμός

Είναι αδύνατο να αποφευχθούν πολεμικές συγκρούσεις σε ένα καπιταλιστικό πατριαρχικό σύστημα στην ιμπεριαλιστική του φάση. Όχι μόνο είναι αδύνατο, αλλά είναι αυτή η φάση που τους προκαλεί. Αλλά το έγγραφο δεν αναφέρει την έννοια του ιμπεριαλισμού ούτε μία φορά, σε σύγκριση με τις 246 φορές που αναφέρει τη σύγκρουση.

Καταστροφές – καπιταλιστική βιομηχανία

Ούτε το έγγραφο ασχολείται με σχετικές καταστροφές, τις οποίες αναφέρει 201 φορές, με την εκβιομηχάνιση του οικονομικού συστήματος, το οποίο αναφέρει μόνο 3 φορές έμμεσα. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να προκαλούν ανησυχία, αλλά όχι τις βαθύτερες αιτίες της.

Ανακατασκευή – συσσώρευση

Ούτε σχετίζεται με τη διαδικασία ανοικοδόμησης των ζωνών συγκρούσεων ή καταστροφών με τα μεγάλα οφέλη που αποκομίζει το μεγάλο κεφάλαιο από αυτές τις ανακατασκευές. Και οι δύο όροι εμφανίζονται 11 φορές, αλλά όταν μιλάμε για οφέλη δεν αναφέρονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά στα οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν όσον αφορά την ισότητα των φύλων εάν η ανάκαμψη επιβάλει αυτόν τον όρο.

Συνθήκες – υποδούλωση

Εκτός από την προαναφερθείσα προϋπόθεση, είναι γνωστό ότι οι συνθήκες ανοικοδόμησης περνούν από τη χορήγηση δανείων που υπερχρεώνουν επικίνδυνα τις περιοχές που πρόκειται να ανοικοδομηθούν και τις υποβάλλουν σε οικονομικά και πολιτικά κριτήρια που οδηγούν στην πρακτική υποδούλωση του ενεργού πληθυσμού τους.

Φιλελεύθερη Ανάλυση – Σοσιαλιστική Ανάλυση

Με όσα έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι η ανάλυση αυτού του εγγράφου είναι μια φιλελεύθερη ανάλυση, η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση του συστήματος, στην αλλαγή για τη διατήρησή του, δηλαδή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μακριά από μια σοσιαλιστική ανάλυση που θα επιδίωκε έναν κοινωνικό μετασχηματισμό στον οποίο η ανισότητα, η εκμετάλλευση και οι κρίσεις δεν θα έχουν θέση

Οικονομικές αξιολογήσεις – κοινωνικές αξιολογήσεις

Στο έγγραφο γίνεται αντιληπτό ότι η σύσταση οικονομικών αξιολογήσεων υπερισχύει της κοινωνικής αξιολόγησης, η οποία επιχειρεί παρεμβάσεις αποδεκτές και που αμβλύνουν τις επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων. Δεν υπερασπίζεται καθόλου μια κοινωνική επανάσταση που βάζει τέλος στην αιτία όλων των κρίσεων: της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΉς ΠΑΤΡΙΑΡΧΊΑς.

Tags: